Suomalainen kansanparannusperinne pohjautuu luonnon parantavaan ja eheyttävään voimaan. Siihen liittyy olennaisesti pysähtyminen, hiljaisuus ja kuunteleminen.  Monelle sauna, metsä ja rantakalliot ovat rauhoittumisen ja hiljentymisen paikkoja.

Kansanperinteeseemme pohjautuvat perinnesaunotukset ja hoitosaunakulttuurin elvyttäminen vahvistavat yhteyttä omiin juuriimme. Ne auttavat meitä ymmärtämään paremmin keitä olemme, mistä tulemme ja mikä kulttuurissamme on arvokasta ja säilytettävää. Suomalaisten perinnesaunotusten kautta myös vieraanamme olevat ulkomaalaiset voivat ymmärtää paremmin meitä suomalaisia. Tavoitteenani on auttaa löytämään luonnosta ja perinteestämme, juuriyhteydestämme, jotain arvokasta omaan elämään tässä ajassa.

Toiminnassani vastuullinen matkailu yhdistyy itämerensuomalaiseen kansanperinteeseen, kansamme tuntemiin perinnehoitoihin - erityisesti perinnesaunoihin ja vihtomiseen -  sekä rauhoittavaan ja parantavaan luontoon.

"Tunne juuresi – kasvata siipesi!"

Maaria Alén

Perinnesaunottaja - Folk Healer, Traditional Sauna Treatments

Luontoyhteysohjaaja - Natural Wellness Instructor

Maantietelijä (FM) - Geographer (MSc.)

 

HYVINVOINTIA JA ELÄMYKSIÄ

saunasta ja luonnosta

 

”Maaria took us on a remarkable journey into the land of 'real Finnish Sauna's'. We went deep into the forest to a place that was right out of a hundred years ago, with a lake to swim in between steams. I loved the lessons about the Vihta's she gave us before we collected different herbs and tree branches to make our own.

 

It was amazing to learn about the elements the herbs and branches carry and how to use the vihta's, as well as the mud and honey herb salves she made for us to use. We put it all over our faces and bodies and after the sauna we jumped into the water. It was a gift to be given such valuable information about the past and i was very grateful to have someone as knowledgable as her to bring the past to life, to teach me more about my heritage and for such a healing day.

 

I feel much more connected to my ancestors and want to learn more – as well as take more saunas! I feel her work is so important to carry these traditions forward before they are forgotten. Thanks Maaria!”

— Meredith, Toronto, Canada

”Maarian perinnesaunassa aika pysähtyy. Siellä on aikaa pysähtyä kuuntelemaan ja kuulemaan itseä ja omia tuntemuksia.

 

Maarialla on kyky luoda saunahetkeen ja tilaan rauha, mikä antaa mahdollisuuden saunojan päästä yhteyteen jonkun suuremman kanssa.

 

Maarian saunassa mieli, keho ja sielu rauhoittuu, puhdistuu ja virkistyy. Parhaiten sen tietää kokemalla.” 

— Sanna

VIHTOMINEN
Show More
Hoitavassa vihtomisessa käytetään useita eri puulajeja ja vihdonta tehdään koko keholle. 
 
Vihtomisella voidaan tehostaa lihaspalautumista ja parantaa nivelten liikkuvuutta, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pintaverenkiertoa sekä tehostaa lymfakiertoa. Asiansa osaava vihtoja pyrkii tietoisesti luomaan puitteet, joissa keho rentoutuu ja  mielihyvähormonien erittyminen tehostuu. Tällöin mieli rauhoittuu ja hoidolla voidaan myös lievittää stressin oireita. Vihtomisen vaikutuksiin yhdistyvät luonnollisesti myös yleiset saunomisen terveysvaikutukset, joita ovat mm. kehon syvä puhdistuminen, positiiviset vaikutukset sydämeen, verenpaineeseen, hengitysteihin ja unen laatuun.

 

Käytetyt vihtomistekniikat ja vihdonnan voimakkuus pohjautuvat keskusteluun kylvetettävän kanssa. Tällöin myös käytettävät vihdat voivat vaihdella. Lämpö tuo oman erityispiirteensä ja tehonsa hoitoon. Vihtoja seuraa löylyn vaikutusta kylvetettävään.  Vihtojen ohella voikin sanoa löylyn olevan toinen tärkeä työtoveri.

 

Eri kasvilajeissa on tosistaan poikkeavia aktiivisia ainesosia, kuten parkkiaineita, saponiineja, desinfioivia aineita ja aromaattisia öljyjä. Käytän vihtomisessa mm. koivua, leppää, katajaa, pihlajaa, lehmusta, tammea, haapaa, vaahteraa, omenapuuta ja syreeniä. Lisäksi vihtoja voidaan valmistaa erilaisista yrteistä, kuten siankärsämöstä, mustaherukasta, pujosta, saniaisista tai  mintusta. 

 

Sauna ja vihtakylvetys voivat uudistaa ja puhdistaa meitä niin fyysisellä, psyykkisellä kuin henkiselläkin tasolla.

Sauna on tuhansia vuosia vanha perinne, joka on syvästi arvostettu ja pyhä. Tästä kertovat lukuisat rituaalit, ohjeet, kiellot ja käyttäytymissäännöt, jotka saunaan kansanperinteemme mukaan liittyvät.

 

Saunaa on käytetty niin kehon kuin mielen hoitopaikkana, mutta myös taikasaunana ja kauneussalonkina.

 

Vanha kansa uskoi saunan parantavaan voimaan. Sauna erilaisine rituaaleineen kuului erottamattomana osana siirtymäriitteihimme, jotka liittyivät joko vuodenkiertoon tai ihmisen elämänvaiheisiin.

 

Sauna luo yhteyden vanhoihin tapoihin ja kulttuuriin eri muodoissaan. Se opettaa arvostamaan omia juuriaan ja omaa ympäristöään. Omien juurien tunteminen puolestaan vaikuttaa ihmisen henkiseen hyvinvointiin. Se luo itseymmärrystä, suhteellisuudentajua ja armollisuutta itseä ja muita kohtaan.

”Terve löyly, terve lämmin,

terve tervehdyttäjälle,

terve löylysi väelle.

Paljon on löylyssä väkeä,

Meitä tervehdyttämässä.”

 
Pohjolan perinnesaunat

Itämerensuomalaista henkistä perinnettä ja vanhan ajan vuodenkiertoa.

Pohjolan perinnesaunat ovat elämyksellisiä kansanperinteeseen, kalevalaiseen mytologiaan ja neljään vuodenaikaan pohjautuvia ohjelmia, jotka soveltuvat maamme rikkaasta henkisestä perinteestä ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille ihmisille, niin naisille kuin miehillekin.
Tule kokemaan perinnesaunan ikiaikainen rauha ja kiireettömyys.

Kevättalven puhdistussauna

Kevättalven puhdistussaunassa otetaan vastaan uusi kevät ja päästetään irti mennen vuoden painolastista. Kevättalvi on puhdistautumisen ja uudelleen syntymisen aikaa. Tässä puhdistautumisessa meitä auttavat kipukivet, löyly ja luonnon omat puhdistavat kasvit ja hoitoaineet.

 

Avainsanat: henkinen ja fyysinen puhdistautuminen, vanhasta luopuminen, katsominen tulevaisuuteen. 

Mahlakuun voimasauna

Voimasaunassa haetaan voimaa uuden kasvukauden yrteistä. Kesän koittaessa nautitaan elämästä ja iloitaan yöttömästä yöstä yhdessä kukkaan puhkeavan luonnon kanssa. Voimasaunan väkevässä tunnelmassa alkavat mesi ja mahla virrata.

 

Avainsanat: elämänvoima, väki, ilo, nauru, hedelmällisyys, lemmen nostatus. 

Sadonkorjuun kiitossauna

Kiitossaunassa olemme kiitollisia kasvukauden antimista ja toinen toisistamme.  Käännämme katseemme kohti alkusyksyn tunnelmaa. Hoitoaineet löytyvät syksyisestä metsästä ja suolta. Muistamme myös omaa yhteisöämme, joka auttaa meitä matkallamme.

 

Avainsanat: kiitollisuus, yhteisöllisyys, yltäkylläisyys

Kekrinajan esivanhempien sauna

Kekrinä nautitaan hiljaisuudesta ja tunnelmoidaan kynttilän valossa. Sauna lämmitetään jo päivällä ja siellä leijailevat rauhoittavat metsäiset ja tervan tuoksut. Saunassa muistellaan ja kunnioitetaan esivanhempiamme, "tiedettyjä ja tietämättömiä". 

 

Avainsanat: kiitollisuus, sielun ruokkiminen, esivanhemmat, kuolema, entiset tietäjät ja taitajat.

 

Hinta: 350 € / ryhmä/perinnesaunotus. Hinta sisältää alv 24%

Hintaan kuuluu saunotus eri elementteineen.

 

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan

Please reload

VIHTA

Mehtolan hyvinvointisaunat

Vanhaa perinnettä ja kotimaisia hoitotuotteita.

Mehtolan hyvinvointisaunat 

pohjautuvat vanhaan itämerensuomalaiseen kansanperinteeseen ja kotimaisiin luonnollisiin hoitotuotteisiin.

Kauneutta ja lykkyä Kalevan naisille

Sauna on suomalaisten naisten aito kauneussalonki! Kalevan naisten saunassa hoidamme kehoa ja hipiää. Saunan lämpö yhdistettynä puhtaisiin kotimaisiin hoitotuotteisiin tehostaa hoitojen vaikutusta.

 

Kauniiden ja vahvojen Kalevan naisten hyvinvointisaunaan kuuluvat ryhmälle käsityönä valmistetut jalkakylpy, vartalokuorinta ja vartalovoide sekä kasvojen puhdistusaine.

 

Sauna soveltuu ystävien yhteiseen hemmotteluhetkeen, naisseurueen illanvietoksi tai polttariohjelmaksi.

 

Hinta: alk. 400 € / 5 hengen ryhmä, lisähenkilöt 30 €. Hinta sisältää alv 24%.

 

Hinta sisältää saunahoidot luonnollisine pesuaineineen, käsityönä suomalaisista yrteistä valmistetut hoitotuotteet, virkistävää saunajuomaa, laudeliinat, saunahatut ja pyyhkeet.

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan. 

Tapiolan uroiden selkäsauna

Peseytymisen ja tujakoiden alkulämmittelyjen jälkeen levitetään kroppaan miehinen yrtin- ja tervantuoksuinen kuorintavoide ja jalkaan vedetään hoitavat viinasukat. Saunan lämmössä pehmitetään myös rasittuneet selkälihakset koivu- ja katajavihdoilla. Saunojille tarjotaan pitkin matkaa virkistävää saunajuomaa.  

 

Sauna soveltuu ystävien tai työporukan illanvietoksi tai polttariohjelmaksi.

 

Hinta: alk. 300 € / 4 hengen ryhmä, lisähenkilöt 30 €. Hinta sisältää alv 24%.

 

Hinta sisältää pesuaineet, saunahoidon vihtoineen, virkistävää saunajuomaa, laudeliinat, pyyhkeet, viinasukat.

 

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan.

Maaemosen muheva yrttisauna

Maaemosen muheva yrttisauna on sekä fyysisen että henkisen puhdistautumisen paikka. Yrteissä on suuri energinen voima. Yrttisaunassa tasapainotetaan elintoimintoja ja saadaan uutta voimaa. Tutustumme yrttien ja puiden parantaviin ominaisuuksiin. Luonnonkasveista, kuten puista ja yrteistä, kootaan yhdessä henkilökohtaisia voimavihtoja ja lauteilla rentoudutaan yrttien ympäröiminä, jolloin niistä haihtuu saunan lämmössä hoitavia aromaattisia yhdisteitä.

 

Hinta: 350 € / ryhmä. Hinta sisältää alv 24%.

 

Hinta sisältää yrttisaunahoidon, pesuaineet, virkistävää saunajuomaa, laudeliinat. Yrttisauna on toteutettavissa kasvukauden aikaan. Saunan läheisyydessä tulee olla mahdollisuus kasvien keräämiseen.

 

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan.

Please reload

 

Yhteystiedot | Contact & Booking

Travellamo | Maaria Alén

Rentukankatu 8,
15240 Lahti

Finland

puh. | tel. • +358 40 719 28 48

sähköposti | email • maaria@travellamo.fi

skype: travellamo.maaria

ONLINE SHOP - VERKKOKAUPPA

 
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn - Black Circle
Mustaherukkavihta