top of page

Suomalainen kansanparannusperinne pohjautuu luonnon parantavaan ja eheyttävään voimaan. Siihen liittyy olennaisesti pysähtyminen, hiljaisuus ja kuunteleminen.  Monelle sauna, metsä ja rantakalliot ovat rauhoittumisen ja hiljentymisen paikkoja.

Kansanperinteeseemme pohjautuvat perinnesaunotukset ja hoitosaunakulttuurin elvyttäminen vahvistavat yhteyttä omiin juuriimme. Ne auttavat meitä ymmärtämään paremmin keitä olemme, mistä tulemme ja mikä kulttuurissamme on arvokasta ja säilytettävää. Suomalaisten perinnesaunotusten kautta myös vieraanamme olevat ulkomaalaiset voivat ymmärtää paremmin meitä suomalaisia. Tavoitteenani on auttaa löytämään luonnosta ja saunaperinteestämme, juuriyhteydestämme, jotain arvokasta omaan elämään tässä ajassa.

Toiminnassani vastuullinen matkailu yhdistyy itämerensuomalaiseen kansanperinteeseen, kansamme tuntemiin perinnehoitoihin - erityisesti perinnesaunoihin ja vihtomiseen -  sekä rauhoittavaan ja parantavaan luontoon.

"Tunne juuresi – kasvata siipesi!"

Maaria Alén

Perinnesaunottaja - Folk Healer, Traditional Sauna Treatments

Luontoyhteysohjaaja - Natural Wellness Instructor

Maantietelijä (FM) - Geographer (MSc.)

Perinnehoitokulttuuri

HYVINVOINTIA JA ELÄMYKSIÄ

saunasta ja luonnosta

Tervetuloa vanhan perinnehoitokulttuurimme ja eheyttävän luonnon pariin!

Wellbeing Experiences from Sauna and Nature

Finnish folk healing traditions are based on the healing and integrative powers of the Nature. They are related closely to silence and slowing down. For many, sauna, forest and seaside are places for calming down and listening oneself.

 

The traditional sauna healing is based on Finnish folk traditions. It strengthens our connection to our roots. It helps us understand better who we are, where we come from and what is valuable and worth saving in our culture. For our foreign guests, traditional sauna healing is a way to understand better the Finnish mindset. You may find something from Nature and Folk Traditions that are valuable also in these modern times, no matter where you come from.

 

Travellamo acts according to criteria of responsible and sustainable tourism.

 

Know your roots – spread your wings!
Wellbeing

”Maaria took us on a remarkable journey into the land of 'real Finnish Sauna's'. We went deep into the forest to a place that was right out of a hundred years ago, with a lake to swim in between steams. I loved the lessons about the Vihta's she gave us before we collected different herbs and tree branches to make our own.

 

It was amazing to learn about the elements the herbs and branches carry and how to use the vihta's, as well as the mud and honey herb salves she made for us to use. We put it all over our faces and bodies and after the sauna we jumped into the water. It was a gift to be given such valuable information about the past and i was very grateful to have someone as knowledgable as her to bring the past to life, to teach me more about my heritage and for such a healing day.

 

I feel much more connected to my ancestors and want to learn more – as well as take more saunas! I feel her work is so important to carry these traditions forward before they are forgotten. Thanks Maaria!”

— Meredith, Toronto, Canada

”Maarian perinnesaunassa aika pysähtyy. Siellä on aikaa pysähtyä kuuntelemaan ja kuulemaan itseä ja omia tuntemuksia.

 

Maarialla on kyky luoda saunahetkeen ja tilaan rauha, mikä antaa mahdollisuuden saunojan päästä yhteyteen jonkun suuremman kanssa.

 

Maarian saunassa mieli, keho ja sielu rauhoittuu, puhdistuu ja virkistyy. Parhaiten sen tietää kokemalla.” 

— Sanna

VIHTOMINEN
Hoitavassa vihtomisessa käytetään useita eri puulajeja ja vihdonta tehdään koko keholle. 
 
Vihtomisella voidaan tehostaa lihaspalautumista ja parantaa nivelten liikkuvuutta, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pintaverenkiertoa sekä tehostaa lymfakiertoa. Asiansa osaava vihtoja pyrkii tietoisesti luomaan puitteet, joissa keho rentoutuu ja  mielihyvähormonien erittyminen tehostuu. Tällöin mieli rauhoittuu ja hoidolla voidaan myös lievittää stressin oireita. Vihtomisen vaikutuksiin yhdistyvät luonnollisesti myös yleiset saunomisen terveysvaikutukset, joita ovat mm. kehon syvä puhdistuminen, positiiviset vaikutukset sydämeen, verenpaineeseen, hengitysteihin ja unen laatuun.

 

Käytetyt vihtomistekniikat ja vihdonnan voimakkuus pohjautuvat keskusteluun kylvetettävän kanssa. Tällöin myös käytettävät vihdat voivat vaihdella. Lämpö tuo oman erityispiirteensä ja tehonsa hoitoon. Vihtoja seuraa löylyn vaikutusta kylvetettävään.  Vihtojen ohella voikin sanoa löylyn olevan toinen tärkeä työtoveri.

 

Eri kasvilajeissa on tosistaan poikkeavia aktiivisia ainesosia, kuten parkkiaineita, saponiineja, desinfioivia aineita ja aromaattisia öljyjä. Käytän vihtomisessa mm. koivua, leppää, katajaa, pihlajaa, lehmusta, tammea, haapaa, vaahteraa, omenapuuta ja syreeniä. Lisäksi vihtoja voidaan valmistaa erilaisista yrteistä, kuten siankärsämöstä, mustaherukasta, pujosta, saniaisista tai  mintusta. 

 

Sauna ja vihtakylvetys voivat uudistaa ja puhdistaa meitä niin fyysisellä, psyykkisellä kuin henkiselläkin tasolla.

Sauna

Sauna on tuhansia vuosia vanha perinne, joka on syvästi arvostettu ja pyhä. Tästä kertovat lukuisat rituaalit, ohjeet, kiellot ja käyttäytymissäännöt, jotka saunaan kansanperinteemme mukaan liittyvät.

 

Saunaa on käytetty niin kehon kuin mielen hoitopaikkana, mutta myös taikasaunana ja kauneussalonkina.

 

Vanha kansa uskoi saunan parantavaan voimaan. Sauna erilaisine rituaaleineen kuului erottamattomana osana siirtymäriitteihimme, jotka liittyivät joko vuodenkiertoon tai ihmisen elämänvaiheisiin.

 

Sauna luo yhteyden vanhoihin tapoihin ja kulttuuriin eri muodoissaan. Se opettaa arvostamaan omia juuriaan ja omaa ympäristöään. Omien juurien tunteminen puolestaan vaikuttaa ihmisen henkiseen hyvinvointiin. Se luo itseymmärrystä, suhteellisuudentajua ja armollisuutta itseä ja muita kohtaan.

”Terve löyly, terve lämmin,

terve tervehdyttäjälle,

terve löylysi väelle.

Paljon on löylyssä väkeä,

Meitä tervehdyttämässä.”

SAUNA
  Pohjolan perinnesaunat

Itämerensuomalaista henkistä perinnettä ja vanhan ajan vuodenkiertoa.

Pohjolan perinnesaunat ovat elämyksellisiä kansanperinteeseen, kalevalaiseen mytologiaan ja neljään vuodenaikaan pohjautuvia ohjelmia, jotka soveltuvat maamme rikkaasta henkisestä perinteestä ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille ihmisille, niin naisille kuin miehillekin.
Tule kokemaan perinnesaunan ikiaikainen rauha ja kiireettömyys.

Kevättalven puhdistussauna

Kevättalven puhdistussaunassa otetaan vastaan uusi kevät ja päästetään irti mennen vuoden painolastista. Kevättalvi on puhdistautumisen ja uudelleen syntymisen aikaa. Tässä puhdistautumisessa meitä auttavat kipukivet, löyly ja luonnon omat puhdistavat kasvit ja hoitoaineet.

 

Avainsanat: henkinen ja fyysinen puhdistautuminen, vanhasta luopuminen, katsominen tulevaisuuteen. 

Mahlakuun voimasauna

Voimasaunassa haetaan voimaa uuden kasvukauden yrteistä. Kesän koittaessa nautitaan elämästä ja iloitaan yöttömästä yöstä yhdessä kukkaan puhkeavan luonnon kanssa. Voimasaunan väkevässä tunnelmassa alkavat mesi ja mahla virrata.

 

Avainsanat: elämänvoima, väki, ilo, nauru, hedelmällisyys, lemmen nostatus. 

Sadonkorjuun kiitossauna

Kiitossaunassa olemme kiitollisia kasvukauden antimista ja toinen toisistamme.  Käännämme katseemme kohti alkusyksyn tunnelmaa. Hoitoaineet löytyvät syksyisestä metsästä ja suolta. Muistamme myös omaa yhteisöämme, joka auttaa meitä matkallamme.

 

Avainsanat: kiitollisuus, yhteisöllisyys, yltäkylläisyys

Kekrinajan esivanhempien sauna

Kekrinä nautitaan hiljaisuudesta ja tunnelmoidaan kynttilän valossa. Sauna lämmitetään jo päivällä ja siellä leijailevat rauhoittavat metsäiset ja tervan tuoksut. Saunassa muistellaan ja kunnioitetaan esivanhempiamme, "tiedettyjä ja tietämättömiä". 

 

Avainsanat: kiitollisuus, sielun ruokkiminen, esivanhemmat, kuolema, entiset tietäjät ja taitajat.

 

Hinta: 350 € / ryhmä/perinnesaunotus. Hinta sisältää alv 24%

Hintaan kuuluu saunotus eri elementteineen.

 

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan

Please reload

VIHTA

WHAT PEOPLE SAY | ASIAKASPALAUTETTA

”Maaria Alenin saunaan on ollut aina ilo mennä! Elämässäni on joitakin saunakokemuksia, jotka ovat jääneet ikimuistoisina mieleen. Olin lapsena kova saunomaan, aikuisena en niinkään. Maarian myötä syvällisempi kosketus saunaan on palannut ja saunominen saanut aivan uuden ulottuvuuden.

 

Lapsuuden perhesaunat olivat omalla tavallaan maagisia, turvallisia ja onnellisia kokemuksia. Niiden luottamuksellinen ja syvällinen ilmapiiri on myös Maarian saunassa, mutta tässä elämänvaiheessani naiseutta ylistäen ja kunnioittaen. Perinnesaunan saunottaja, joka saa ihmisen henkistymään, puhdistumaan sieluaan myöten, on harvinaisuus.

Maaria on juuri sellainen. Luonnollinen, luotettava, mutkaton ja herkistävä. Hän luo saunaan tunnelman, joka sallii levätä ja kääntyä sisäänpäin oman itsen äärelle. Suomalaisen luonnon tuoksut eivät rajoitu koivuun vaan ovat vuodenkierrolle antautuen myös havupuiden tuoksuja. Ainutkertaisinta on ollut Maarian tekemä vihtominen havuvihdalla, jonka sain itse käydä ennen saunaa metsästä keräämässä. Upea kokemus!

 

Katajan hellävarainen piikikäs vihmominen iholla oli talvensydämellä aivan mahtavaa. Löylylle ja saunan haltijalle sekä esivanhemmille lausutut kauniit sanat ylevöittivät ja pyhittivät saunan. Laulaminen yhdessä loi ainutlaatuisen tunnelman.

 

Sanat muistivat kaikkia meitä ennen eläneitä. Saunalla on pitkä perinne. Olen riemuissani siitä, että Maaria on ottanut tehtäväkseen ylläpitää tätä upeaa perinnettä omalla kauniilla ja koskettavalla tyylillään! Suomalainen saunaperinne on ainutlaatuinen ja ainutlaatuinen on myös sen vaalija Maaria!”

– Virve

Mehtolan hyvinvointisaunat

Vanhaa perinnettä ja kotimaisia hoitotuotteita.

Mehtolan hyvinvointisaunat 

pohjautuvat vanhaan itämerensuomalaiseen kansanperinteeseen ja kotimaisiin luonnollisiin hoitotuotteisiin.

Kauneutta ja lykkyä Kalevan naisille

Sauna on suomalaisten naisten aito kauneussalonki! Kalevan naisten saunassa hoidamme kehoa ja hipiää. Saunan lämpö yhdistettynä puhtaisiin kotimaisiin hoitotuotteisiin tehostaa hoitojen vaikutusta.

 

Kauniiden ja vahvojen Kalevan naisten hyvinvointisaunaan kuuluvat ryhmälle käsityönä valmistetut jalkakylpy, vartalokuorinta ja vartalovoide sekä kasvojen puhdistusaine.

 

Sauna soveltuu ystävien yhteiseen hemmotteluhetkeen, naisseurueen illanvietoksi tai polttariohjelmaksi.

 

Hinta: alk. 400 € / 5 hengen ryhmä, lisähenkilöt 30 €. Hinta sisältää alv 24%.

 

Hinta sisältää saunahoidot luonnollisine pesuaineineen, käsityönä suomalaisista yrteistä valmistetut hoitotuotteet, virkistävää saunajuomaa, laudeliinat, saunahatut ja pyyhkeet.

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan. 

Tapiolan uroiden selkäsauna

Peseytymisen ja tujakoiden alkulämmittelyjen jälkeen levitetään kroppaan miehinen yrtin- ja tervantuoksuinen kuorintavoide ja jalkaan vedetään hoitavat viinasukat. Saunan lämmössä pehmitetään myös rasittuneet selkälihakset koivu- ja katajavihdoilla. Saunojille tarjotaan pitkin matkaa virkistävää saunajuomaa.  

 

Sauna soveltuu ystävien tai työporukan illanvietoksi tai polttariohjelmaksi.

 

Hinta: alk. 300 € / 4 hengen ryhmä, lisähenkilöt 30 €. Hinta sisältää alv 24%.

 

Hinta sisältää pesuaineet, saunahoidon vihtoineen, virkistävää saunajuomaa, laudeliinat, pyyhkeet, viinasukat.

 

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan.

Maaemosen muheva yrttisauna

Maaemosen muheva yrttisauna on sekä fyysisen että henkisen puhdistautumisen paikka. Yrteissä on suuri energinen voima. Yrttisaunassa tasapainotetaan elintoimintoja ja saadaan uutta voimaa. Tutustumme yrttien ja puiden parantaviin ominaisuuksiin. Luonnonkasveista, kuten puista ja yrteistä, kootaan yhdessä henkilökohtaisia voimavihtoja ja lauteilla rentoudutaan yrttien ympäröiminä, jolloin niistä haihtuu saunan lämmössä hoitavia aromaattisia yhdisteitä.

 

Hinta: 350 € / ryhmä. Hinta sisältää alv 24%.

 

Hinta sisältää yrttisaunahoidon, pesuaineet, virkistävää saunajuomaa, laudeliinat. Yrttisauna on toteutettavissa kasvukauden aikaan. Saunan läheisyydessä tulee olla mahdollisuus kasvien keräämiseen.

 

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan.

Please reload

Kaikuvasta

Sauna & Kantele Experience
Perinnesaunotus ja kantelemusiikkia
Kaikuvasta

”Saattoi saunan lämpimäksi

Kivet löylyn lyötäväksi

Noilla puilla puhtahilla

Vee´en tuomilla haloilla

 

Vei on vettä verhossansa

Kantoi vastat varjossansa

Hauteli haluiset vastat

Satalatvat lauhutteli

 

Loi siitä simaisen löylyn

Mesilöylyn löyhäytti

Päälle kuumien kivien

Palavojen paaterojen

 

Sanovi sanalla tuolla

Lausui tuolla lausehella

 

”Tule löylyhyn, jumala

Iso ilman, lämpimähän

Tekemähän terveyttä

Rauhoa rakentamahan”

Näillä sanoilla Väinämöinen, ensimmäinen Tietäjä, parantamisen jumala, lämmitti ensimmäisen saunan. Sauna antoi ihmiselle niin terveyden kuin rauhankin. Se oli väkevä paikka, jossa nostatettiin lempeä, parannettiin tauteja ja rauhoituttiin arjen askareista.

Väinämöinen rakensi myös ensimmäisen kanteleen, jonka soitantaa kaikki elävät, myös ilman, maan ja meren haltiat, riensivät kuuntelemaan ja jokaisen sydän liikuttui soiton mahdista. 

 

Kantele ja sauna kuuluvat erottamattomasti itämerensuomalaiseen kulttuuriperintöön ja

mytologiaan. Niiden historia ulottuu maassamme tuhansia vuosia taaksepäin.  Niiden

mahti oli kaikkialla tunnettu.

Kaikuvasta kutsuu hiljentymään perinnesaunan lempeisiin löylyihin ja kanteleen – Kalevalan Kultakielen – soitannan äärelle. Vanhan kansan loitsurunot, hoitavat saunavastat  ja omaperäiset kantelelaulut johdattavat hiljaisesti vuosituhansia siirretyn kulttuuriperintömme äärelle. 

 

Ohjelman sisältö
  • Perinnesaunotus saunaloitsuineen ja vihtakylvetyksineen, perinnesaunottaja Maaria Alén

  • Raikasta yrttijuomaa

  • Kantelekonsertti kanneltaja Timo Väänänen

 

Hinta: 1000€ (alv 0%)

Kesto: 3 tuntia

Mahdollinen saunamaksu ei sisälly hintaan.

Maaria Alén on maantieteilijä (FM), itämerensuomalaisen perinnehoitokulttuurin vaalija, perinnesaunottaja ja ammattivihtoja. Hän on toiminut Suomen Kansanparantajaseuran puheenjohtajana. Maaria kouluttaa perinnesaunottajia, tuottaa matkailupalveluja, toimii luontoyhteysohjaajana sekä ratkaisu- ja voimavara- suuntautuneena työnohjaajana. 

Timo Väänänen on musiikin tohtori ja yksi Suomen johtavista kanteleensoittajista. Hän soittaa muinaisia ja uusia kanteleita. Yksi hänen erikoisaloistaan on karjalaiseen kanteleperinteeseen pohjautuva minimalistinen ja meditatiivinen improvisaatio. Timo päätoiminen kanneltaja ja yrittäjä.

“Väinämöinen heats
the bath-rooms,

Heats the blocks of
healing-sandstone

With the magic

wood of Northland...

 

Water brings

in covered buckets

From the cataract

and whirlpool;

Brooms he brings

enwrapped with ermine,

Well the bath

the healer cleanses,

Softens well

the brooms of birch-wood;

 

Then a honey-heat be wakens,

Fills the rooms

with healing vapors,

From the virtue of the pebbles

Glowing in the heat of magic,

 

Thus he speaks in supplication:

 

"God of mercy,

lend thy presence,

Give these vapor-baths

new virtues,

Grant to them

the powers of healing.”

 

With these words, Väinämöinen, the God of Healing in the Kalevala and Finnish mythology, heated up the first sauna. Sauna brought both health and peace to the people. It was very powerful place, where forces of love were raised, sicknesses were healed and people calmed down from every day´s labor.

 

Väinämöinen built the first kantele – ancient lyre, too. All living creatures, including the guardian spirits of the air, the land and the sea, gathered to listen and their hearts were filled with the joy and mightiness of the music.

 

The kantele and the sauna are inseparable elements of Finno-Baltic cultural heritage and mythology. Their history date back thousands of years.

 

Kaikuvasta calls for people to the calming gentle steam of the traditional sauna and to the meditative sounds of the kantele. The ancient runo songs, healing sauna and whisks followed by kantele melodies lead you to the unique cultural heritage quietly passed on for thousands of years.

Program
  • Traditional Sauna treatment with sauna runes and whisking ritual

  • Kantele Concert

  • Refreshments

 

Price: 1000 € (VAT 0%)

Duration: 3 hours

 

Possible sauna fee is not included.

 

Maaria Alén is a Nature Wellness Instructor and Folk Healer. She specializes in Traditional Sauna Healing, especially whisking and use of anchient sauna spells. She is a member of Finnish Folk Healer´s Society.

 

Timo Väänänen is one of the leading kantele players in Finland. He plays ancient and modern forms of the kantele, Finnish zither/lyre. One of his specialties is the minimalistic meditative improvisation based on the Karelian music tradition that shares the roots with the runo song tradition of the Kalevala. Timo is a professional kantele player and Doctor of Music.

Yhteystiedot | Contact & Booking

Travellamo | Maaria Alén

Rentukankatu 8,
15240 Lahti

Finland

puh. | tel. • +358 40 719 28 48

sähköposti | email • maaria@travellamo.fi

CONTACT
bottom of page